lavenergihus

Hemmeligheden er ikke rigtig nogen hemmelighed, men lad den blive røbet eller gentaget her: Lavenergihuse er energioptimerede huse, som er et tillæg, du kan få til hvad end husmodel, du i øvrigt er blevet lun på. Lavenergihuse kan leve op til positive målsætninger inden for natur, økonomi og fremtid, fordi de er gennemtænkte i forhold til de bedst mulige energiløsninger, eksisterende på markedet i dag. Du kan både vælge at få dit hus opladet med solceller, fjernvarme, jordvarme, luftvarmepumpe eller andet. Herudover tænkes der også i hvilke byggematerialer, der er de mest holdbare og mest isolerende samt på, hvordan huset skal placeres i forhold til solen, så indeklimaet og ventilationen bliver optimal.

Mest ud af lavenergihuse

Fordi du kan spare på energiregningen, kan du med denne type hus, få råd til andet end at betale elregningen. Det er selvsagt dejligt, at man kan få råd til en ekstra ferie og lidt flere shopping ture, fordi man vælger bæredygtigt. Man har desværre en tendens til at tænke at bæredygtige løsninger altid koster mere, men sådan er det ikke med lavenergihuse. I dette tilfælde lukrerer du på at træffe det etiske valg. Så skynd dig at vælge dette til, når du skal bygge hus. Efter det er rejst og regningerne blot opkræver en slik, kan du stikke ud i byen og handle med ren samvittighed i modebutikkerne eller spare lidt op og rejse på palmeferie. Under palmerne kan du tage midlertidig bolig i det bløde saltet sand langs en fremmed kyststribe, indtil du har fået lidt kulør på benene og sindet og tager hjem til dit perfekt tempererede hus og den næste billige regning med nye forbrugsovervejelser, som f.eks. om pengene skal gå til en Stine Goya kjole eller en skiferie. Det er gode beslutningsdilemmaer, men kommer ud i med lavenergihuse, i stedet for valg om enten at skære ned på kødforbruget eller at droppe sit fitnessmedlemskab, fordi energiregningen er for stor.

I og med at vi i dag oplever større og større grad af teknologisk udvikling inden for materialer, er det pludselig blevet muligt, uden store uoverskuelige investeringer, at bo i et hus der kræver mindre energi til opvarmning. Det vil sige, at du kan flytte ind i et lavenergihus, og fra første regning opleve hvordan udgifterne er blevet væsentligt mindre.

Mange muligheder

I mange familier er der ikke nødvendigvis det allerstørste økonomiske råderum, når regningerne er betalte. Det er ærgerligt, fordi det kan ikke ligefrem beskrives som en fornøjelse, måned efter måned at skulle indbetale store beløb på girokort, til noget som man blot betragter som en nødvendighed. I lavenergihuse, er der tænkt over konstruktionen på en smart måde, helt fra start. Således slipper du for, som det udtrykkes så fortrinligt, at fyre for gråspurvene. Du ender ganske enkelt med at betale for det du har behov for, for på den måde at få flere penge til det som er sjovt.

Ikke nok med at man vil opleve at udgifterne bliver lavere, ved at bo i et lavenergihus, man vil med sikkerhed også opleve et bedre indeklima. Idéen med lavenergihuse, er at der er tænkt over detaljerne, så energien der føres ind i huset udnyttes optimalt. I praksis vil det sige at vinduerne er mere tætte, så det trækker mindre, ruderne er typisk udført i energivenligt tre-lags glas så varmen bliver inde i huset, og murene er isolerede mere fornuftigt, så temperaturen forbliver mere stabil indendørs.

Lavenergihuse giver bedre indeklima

Da lavenergihuse er bygget med sans for fornuften i enhver detalje, vil man opleve hvordan klimaet indendørs bliver mere stabilt. I de fleste lavenergihuse er der tænkt over intelligent udluftning, så der konstant er optimal cirkulation af iltmættet luft udefra. Hovedpine på grund af mangel på ilt indendørs vil ganske enkelt være en saga blot. På samme tid holdes der en konstant behagelig temperatur, som ikke blot er sund for dig men også for dine møbler og genstande i huset.

Med lavenergihuse kan vi være med til at redde miljøet og pengepungen

Der går ikke meget til spilde i et lavenergihus (foto ltm.dk)
Der går ikke meget til spilde i et lavenergihus (foto ltm.dk)

Hvis du gerne vil gøre noget godt for dig selv, der faktisk ikke kun er noget godt for dig selv, men også noget godt for miljøet, så skal du investere i et lavenergihus. Et sådant hus er nemlig et hus, der sparer utrolig meget på energien, så du ikke belaster miljøet. Samtidig sparer du en masse penge på energi, fordi det hele er så gennemtænkt, som det er i netop sådan et hus her. Der er nærmest ikke nogen grunde til ikke at købe et lavenergihus, hvis du alligevel havde i tankerne at bygge et nyt hus selv.

Du kan bygge dit eget lavenergihus

Du kan som sagt bygge dit helt eget lavenergihus, så stilen også kommer til at passe til din smag. Det er den helt oplagte mulighed for at få et lavenergihus, som kommer til at passe perfekt ind i dit liv. Men efterhånden er der også bygget nogle lavenergihuse, som er begyndt at blive sat til salg på markedet. De er ikke nødvendigvis billigere, men du kan i hvert fald flytte ind i dem hurtigere, end hvis du skal til at vente på at et helt nyt hus skal bygges. Så er der altså begge muligheder. Faktisk også en tredje. Læs videre her.

Du kan også lave dit hus om til et lavenergihus

Det er også muligt at lave dit nuværende hus om til et lavenergihus. Seriøst? Ja! Med de rigtige håndværkere, der har styr på det, så kan du gøre dit hus mere miljøvenligt, så det kan kaldes et lavenergihus. Så det er jo også en mulighed, hvis det er sådan et hus, du går efter i den nærmeste fremtid. Det tager heller ikke så lang tid som at bygge et nyt et.

Lavenergihuse er et skridt i den rigtige retning

Lige meget hvor gerne de store multinationale selskaber og nogle politikere ønsker at negligere og bagatellisere konsekvenserne ved den store CO2-udledning der finder sted, så er det meget svært at komme udenom, at miljøet lider overlast og at vi i disse år mærker store klimatiske forandringer. Vintrene bliver koldere, somrene varmere og klimaet ændrer sig drastisk steder, hvor det ellers har været fuldstændigt uændret i tusindvis af år. Der er en helt masse politiske interesser på spil – og ikke mindst mange milliarder kroner, når det kommer til spørgsmålet om miljøets helbred. For hvis vi skal reducere vores forbrug og mængden af CO2, vi forbruger, så kræver det, at vi er langt bedre til at spare på strøm, vand og de mange forskellige ting vi køber hver dag.

Verden har brug for en mere miljøvenlig tankegang

Man kan blive overrasket over hvor mange ting, der er skadeligt for vores klima. Mange ting man ikke havde den fjerneste anelse om, var dårlige for miljøet, kan være nogle af de værste syndere. Naturligvis kan vi ikke stoppe med at køre i biler. Det er nødvendigt for at vores tilværelse kan fungere og hænge sammen. Dog kan man uden problemer tage den offentlige transport en gang imellem, og måske droppe husstandens bil nummer 2, hvis man er villig til at gøre en indsats. Et andet eksempel er mængden af kød vi spiser. Kød er en af de helt store syndere, når det kommer til CO2-udslip. Hvis alle indførte en eller to vegetaraftener om ugen, så ville det allerede der gøre en kæmpe forskel.

Lavenergihuse er et skridt i den rigtige retning

Et lavenergihus er et andet super godt tiltag i kampen for miljøet. Det er dog ikke kun godt for miljøet, men også for ens privatøkonomi. På den måde kan man slå to fluer med et smæk, og et lavenergihus er således den smarteste løsning på markedet nu.

Gør noget godt for miljøet og flyt i lavenergihus

Sæt nu at du var typen, som i højere grad satte pris på en lækker middag i venners lag, med god mad, fed musik på anlægget og en ordentlig vin på bordet, end du satte pris på faste udgifter til vand og varme, så er du måske målgruppen for et lavenergihus. Det er i hvert fald hvad der kan lykkes med et lavenergihus. Meningen med disse er nemlig at sørge for, at du minimerer dit resurseforbrug, så du slipper for at bruge unødvendige penge på vand og varme.

lavenergihus
lavenergihus

Spar penge og frustrationer

Som nogen måske fejlagtigt tror, så behøver huse altså hverken være små eller komplet firkantede for at være energieffektive. Faktisk handler det i højere grad om materialer. Vælger man den rette mængde isolering, moderne døre og vinduer, ja så er man faktisk et skridt tættere på at have et lavenergihus, som nærmest på magisk vis kan reducere udgifterne til varme og vand ganske betragteligt. Idéen er, at man bruger energien effektivt, i stedet for at varme op når man ikke behøver det.

Lavenergihuse er lavet på en måde, så man ikke kun sørger for at huset ikke bliver unødvendigt afkølet om vinteren, man sørger faktisk også for at huset holder en relativt stabil og behagelig temperatur hele sommeren, så man ikke behøver at skulle ud at investere i hverken blæsere eller endnu dyrere AC-systemer, som for alvor trækker noget strøm. I stedet har man faktisk et hus, som sørger for at holde temperaturen konstant. Det er både godt for dig, men sandelig også godt for dine effekter i huset, da temperatursvingninger er noget af det, som for alvor slider på tingene.

Få et super lækkert indeklima i dit lavenergihus

En af de største forskelle man vil opleve, når man er flyttet i et lavenergihus, er hvor sundt indeklimaet pludselig føles. Det skyldes ganske enkelt, at ventilationen er arrangeret automatisk, så man får den mest optimale ventilation hele tiden. Det giver et konstant flow af frisk luft, som er iltet udefra. Det får din hjerne til at virke bedst muligt. Hele tiden.

Pas på miljøet og spar penge med et lavenergihus

At realisere sine boligdrømme er ikke altid lige nemt. Det kan være svært at finde pengene til det, men det kan være endnu sværere at finde lige præcis det hus, som man måske skal leve i resten af sine dage med de mennesker, man elsker allermest. Det er en beslutning der kræver omhyggelighed, omtanke og ikke mindst en stor grad af villighed til at lytte til ens mavefornemmelse. Det kan i sig selv være svært, da pengepungen måske ikke stemmer overens med ens drømme. Måske spiller beliggenheden også ind, hvorfor det kan være svært at finde det rigtige hus, hvis det samtidig også skal ligge det helt rigtige sted.

Børnene skal tilgodeses, hvilket både mandens og i langt de fleste tilfælde også konens behov skal. Det er en balancegang mellem, hvad man kan betale, hvad man vil have, hvad man kan blive enige om, og, i nogle tilfælde også, hvem der bestemmer i forholdet.

Tilgodese andet end jer selv med et lavenergihus

Vi kender alle den globale opvarmning og dens altoverskyggende negative følger. Ingen ønsker, at det skal fortsætte, og vi bliver ofte bombarderet med det i medierne. Elbiler bliver fremstillet, vindmølleparker og solcelleanlæg bliver banket op overalt i verden. Hvis man skal realisere sin boligdrøm, kan man faktisk også gøre noget for miljøet – man kan købe et lavenergihus. Et lavenergihus gavner ikke kun din families pengepung på sigt, men det gavner også miljøet – på den måde tilgodeser man ikke blot sin familie og dens enkelte medlemmers behov, men man sparer også miljøet hver dag. Ligeså vel som det er godt for miljøet er det et sympatisk og etisk korrekt signal at sende til omverdenen. Hvis vi skal overvinde den globale opvarmning, skal vi alle sammen gå forrest – man må ikke forvente at det er ens nabo, der gør det. Derfor skal man købe et lavenergihus.

Få mere vigtig viden om lavenergihuse her:

http://jyllands-posten.dk/livsstil/bolig/tips/article7026169.ece

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.