Grøn frisk Hæk

Pinus Mugo (som er det latinske navn for bjergfyr) er en særdeles modstandsdygtig busk og flerstammet træ, som tåler frost.

Den er udbredt i Jylland, hvor den kan vokse på selv de dårligste jorde. Har du planer om at anlægge prydområder i haven, kan Pinus Mugo være et godt valg, da den er nemt at holde og skaber elegance med sine skud og unikke fyrtoppe.

Sådan genkender du Pinus Mugo

Den bedste måde at kende bjergfyr på er ved at identificere koglerne og de smalle knopper. Pinus Mugo har naturlig udbredelse i Jylland, hvor den vokser ved klitområder. Det unikke ved Pinus Mugo er, at det både kan være et træ og en busk.

Når det er et træ, betegnes det som et lystræ og går under navnet ”fransk bjergfyr”. Lystræ er en betegnelse, som referer til, at træet tillader store mængder af sollys til at nå planterne under træet. I naturen er træudgaven mest almindelig.

Pinus Mugo kan blive op til 15m i højden som træ. Som almindelig busk kan den blive 2-5m højt.

Det er ikke kun koglerne, som giver planten sine kendetegn.

Som busk giver Pinus Mugo 2 slags blomster – hhv. han- og hunblomster. Hunblomsterne har forskellige farver, som varierer mellem violet og grøn. Hanblomsterne har et mere gulligt udseende. I sommerhalvåret er busken rig på disse han- og hunblomster, og det er med til at give et farverigt og smukt udtryk.

Hvad kan Pinus Mugo anvendes til?

Både som træ og busk giver Pinus Mugo dig forskellige anvendelsesmuligheder. Det kan blandt andet være:

  • Som dekoration i haven
  • Til randområder i hjemmet eller sommerhuset
  • Som hæk

Du kan bruge planten til at forme små prydområder i haven enten derhjemme eller i sommerhuset. Dens modstandsdygtighed gør det ideelt at bruge den i sommer- og fritidshuse, da den kan klare sig i alle slags vejrforhold.

Du kan plante den i såvel sol som skygge.

Ønsker du at forme et område med læ i haven, er det ideelt at anvende Pinus Mugo som busk i længere arealer. I løbet af årene vil busken vokse sig stor, så du får et tæt og elegant randområde.

Endelig kan du også vælge at plante bjergfyr i krukker, du kan placere omkring boligen.

Pleje og udplantning

Når du køber bjergfyr i udvokset form fra en planteskole, har du forskellige muligheder i forhold til valg af vækst.

Du kan købe færdigplantede buske fra 15-25cm i højden og op til 60-80cm. Afhængig af hvad du ønsker at bruge bjergfyr til, skal du vælge vækst i forhold til din anvendelsesformål. Det optimale er at plante Pinus Mugo i solrige områder. Det er en taknemmelig plante, når det kommer til udplantning. Den tåler hårde og magre jorde. Når du køber den i udvokset form, vil det være optimalt at plante den i almindelig havejord med mellem gødning.

Des større vækst du køber, des mere opmærksom skal du være i forhold til afstandene, når du planter din bjergfyr. Har du fuldt udvoksede buske, skal du plante dem med cirka 1,5m afstand.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.