Research og undgå faldgruber

Der er rigtig mange ting, at tænke på, når man endelig har taget beslutningen om at bygge selv. For selv om der er utallige fordele ved at starte helt fra bunden – bogstaveligt talt – så er der også en ordentlig omgang research, der skal gøres på forhånd, så der ikke pludselig dumper uventede breve fra kommunen ind af brevsprækken. Neden for får du en tjekliste, hvor du kan hakke af, hvad der skal gøres inden du tager hul på et nyt stort kapitel af dit liv som nybygger.

Snak med kommunen

Et oplagt sted at starte, når du har fundet det perfekte spot, hvor du drømmer om at bygge, er ved at kontakte kommunen for at få adgang til lokalplan og servitutter. På den måde kan du tjekke, om der er specielle krav til størrelse, placering af hus på grunden, udseende mv., inden du går vidre. I samme ombæring vil du gøre klogt i også at tage en snak med kommunen om sagsbehandlingstider og tilladelser samt udgifter i forbindelse med det. Det er en god idé også at forhøre sig, om der i fremtiden kan komme ændringer på byggegrunden, så du kan være forud for det.

Find det rigtige byggefirma

Funkis typehus (foto: ltm.dk)
Et funkishus er både smart og funktionelt

Det næste vigtige skridt er, at du vælger det rigtige byggefima. Du kan prøve at spørge familie og venner, om de har erfaringer med nogle dygtige firmaer, som de måske vil anbefale. Man kan også sagtens selv researche lidt på internettet. Det, der er vigtigt, er, at du holder øje med kvadratmeterprisen, og om byggefirmaet er i stand til at levere præcis det hus, du går og drømmer om. Det lyder måske åbenlyst, men det handler i bund og grund om at finde et firma, som forstår dig og dine ønsker, og som fra starten melder klart ud, om de er i stand til at udføre det til den pris, du kan betale. Ofte er det en god idé at inddrage en uvildig rådgiver – måske bare en ven af familien, der har forstand på den slags. Så sikrer du, at prisen ikke ender tårnhøj og, at du måske står med et færdigt resultat, som er noget helt andet, end det du havde regnet med.

Spørg, forlang og spørg igen

Du har måske set programmer i fjernsynet, hvor journalister, advokater og måske endda politiet jagter fuskere, der enten ikke bygger huse i en ordentlig kvalitet, ikke bliver færdige til tiden eller forlanger en anden pris end aftalt før byggeriet indledtes. Det vil du selvfølgelig helst undgå. Der er det vigtigt, at du grundigt undersøger alt, hvad du kan om byggefirmaet. Kontakt firmaet og spørg løs. Der er ingen dumme spørgsmål, og hellere spørge én gang for meget end én gang for lidt. Sørg for at få dokumentation på det, de fortæller og love. Sig, du gerne lige vil have en mail på, det I har aftalt, så du kan få det sort på hvidt. Du kan få din bank til at hjælpe dig med at undersøge byggefirmaets økonomi.

Hvordan skal mit hus se ud?

Som regel har byggefirmaet nogle typehus, som du som køber kan vælge i mellem. Så finder du det, der passer bedst til dine behov. Senere i processen har du så muligheden for at rette detaljerne til, så det bliver mere unikt og personligt. Mange byggefirmaer tilbyder nybyggede typehus – altså hvor du simpelthen vælger et helt nyt hus, som allerede er bygget. Det er billigere, men fordi det er et standardhus, så er det ikke sikkert, at de passer helt til de specielle behov du måtte have.

Arkitekter kan klare det hele for dig

Du kan også hyre en arkitekt til at tegne dit drømmehus. På

arkitekttegnede huse
Arkitekttegnet hus

den måde får du et hus, der passer perfekt til grunden og til dine behov og drømme – så længe pengene rækker. Nogle arkitekter tilbyder endda at agere bygherre hele vejen gennem processen, lige fra myndighedskrav til indhentning af tilbud og til styring af byggeprocessen. Men det koster en del mere at gøre det på den måde.

Er du selv håndværker?

Hvis du selv ved noget som helst om at bygge huse, så vil du måske gerne blande dig lidt i processen. Du kan for eksempel få arbejdet udført af fagentrepriser og selv strukturere byggeprocessen ved at lave specifikke aftaler med håndværkerne undervejs. Men når du selv er så meget inde over byggeriet, så er det i sidste ende også dig, der står med ansvaret, hvis noget går skævt.

Den mest almindelige måde er at benytte sig af en hovedentreprise. Det betyder, at du laver aftale med en entreprenør, der så styrer byggeriet, og han laver så aftaler med håndværkerne – samtidig har entreprenøren det overordnede ansvar, hvis noget går galt. Den arkitekt eller rådgiver, der har udarbejdet tegningsmaterialet og beskrivelserne, har projekteringsansvaret. Som lægmænd er der rigtig mange ting, du kan gøre forkert i processen, og derfor er ofte bedst at købe nybyggeri som totalentreprise eller hovedentreprise, hvis du ikke selv er håndværker.

Billigere at købe brugt end at bygge nyt

Nordea har beregnet, at byggeomkostningerne er steget gennem de seneste år. I 2. kvartal i 2007 kostede et gennemsnitligt hus 2.000.000 kroner. I dag koster det samme hus 1.675.000 kroner. Til sammenligning vil et nybygget hus, der i 2. kvartal 2007 også kostede 2.000.000 kroner, i dag kostede 2.241.000 kroner. Det vil altså sige, at det i løbet af syv år er blevet 566.000 kroner dyrere at bygge et nyt hus sammenlignet med at købe et brugt. Man skal dog være opmærksom på, at årsagen til, at det er blevet en bedre forretning at købe brugt frem for at bygge nyt, er, at boligpriserne er faldet til et mere normalt niveau de seneste år – og ikke at byggeomkostningerne er steget voldsomt.

Husk b, b, b

9.000 kroner ligger kvadratmerprisen på for parcel- og rækkehuse på Bornholm, Fyn, Vest- og Sydsjælland og i Vest-, Nord- og Sydjylland. Den pris kan være svær at hamle op med, hvis man ønsker at bygge nyt. Inklusiv moms er det svært at bygge et parcelhus til under 9000 kroner per kvadratmeter – men det er ikke svært at få et færdigbygget hus i Jylland til den pris. Dermed ikke sagt, at man skal holde sig fra at bygge nyt – man skal bare huske de tre b’er: Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed. Vil man have noget for sine nybyggerpenge, så er det en god idé at bygge der, hvor det i forvejen er dyrt at købe hus, og det er i eller omkring de større byer. Økonomer mener, at de områder af Danmark, hvor priserne i forvejen er dalende, vil fortsætte samme vej. På samme måde vil priserne i de større byer stige – fordi folk flytter fra land til by. Udover at du skal betale mere for nye kvadratmeter end for ’gamle’, så skal du også huske at medregne prisen på den grund, du køber.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.